Dramatrekanten
Hverdagens rollespill

Hvorfor gjentar du og de rundt deg de samme uheldige mønstrene dag etter dag, hjemme, på jobb, på skolen, i ferien… med familie og venner?

Har du lyst til å hjelpe ditt barn, din familie og deg selv videre?
Å forstå spillet, rollene og den egentlige drivkraften bak rollene, er første skritt til å kunne bryte mønstrene og skape endring.

I kjølvannet av rollene, så oppstår gjerne drama. Ikke helt uvanlig så kan det toppe seg når «storfamilien» møtes, slik som f.eks. jul- og nyttårsammenkomster. Hvorfor?

Jul familiesammenkomst

Din «gamle» rolle i familien er velkjent og andre medlemmer vet hvilken følelsesknapp som skal til for å trigge den frem. Uten å være bevisst spillet, så går man gjerne rett i fellen. Dramaet kan fint spilles parallelt, stille og rolig mens julens aktiviteter går sin gang. Mens det inni spillerne bygger seg opp. Små stikk blir gitt og «kort» delt ut.

Roller går i arv

Dramatrekanten. Besteforeldre, mønstrene går i arv

Man har lært spillet og rollene av sine foreldre, søsken og tar det med inn i parforholdet og sin nye familie. Her brukes de samme «teknikkene» eller mønstrene, og barna lærer fort. De finner sin rolle og gjør sitt for å opprettholde den. Så dette er et familiespill hvor alle er med.

Dramatrekanten- Familiespillet hvor alle er med

En annen vei inn i spillet er at man blir invitert. Det kan være for å bygge allianser, for å få trøst, sympati, rettferdiggjøre seg selv osv.

For spillet handler om hvordan man kan få oppmerksomhet, så man kan få fylt opp det som man mangler. Vi lærer å spille spillet for å oppnå oppmerksomhet, anerkjennelse, kjærlighet, omsorg…

Å ikke vise følelser starter dagens Familiequiz.

Vi lærer negative spill og manipulasjon på forskjellige plan. Det foregår ofte ubevisst eller ved mønstre som for de fleste nærmest er automatisert.

Hvem er spillets beste manipulator? Hvem oppnår «bestandig» å få mest trøst?
I takt med at våre forventninger skuffes eller innfris så kan man grad-inndele spillet, fra det mer fine og «raffinerte» til det mer grove og voldsomme.

Dramatrekantene spiller vi ved å ikle oss våre roller, som regel velger vi eller havner vi i den rollen som gir best gevinst i forhold til mest stimulering av vårt udekte behov.

Hvilken rolle har du og dine nærmeste?

Taus og mutt jente

Vi tar en titt på rollebesetningen i «Dramatrekanten»:

Anklageren: er den som gir andre mennesker, samfunnet e.l. skylden for sin skjebne. Anklageren er god på angrep. God til å fange opp «ammunisjon» som kan fyres av, når anledningen byr seg.

Redderen (hjelperen): er den som alltid skal hjelpe andre, den som vet bedre enn andre og alltid belærer. Redderen behøver ofre som han/hun kan redde. 

Offeret: er den som stilltiende blir offer for omstendighetene, fralegger seg ansvaret og lider i stillhet.

Dramatrekanten - Uheldige sosiale interaksjoner

Vi har alle en ”yndlingsrolle”, men vi kjenner alle 3 rollene og bytter ofte mellom å ”spille” de ulike rollene.

F.eks. kan Redderen spiller på lag med Anklageren eller først spiller i anklager rollen, for så å bytte til redder rollen senere, når offeret ligger nede.

Vær også oppmerksom på at bak hjelper og anklagerrollen gjemmer det seg også ganske ofte et offer.

Bevisst eller ubevisst så kjenner man andre sine roller (kroppsholdning, utrykk, væremåte osv.). Spillet er derfor lett å sette i gang, selv med ukjente aktører.

Rollene tar på andrea arenaer vi ferdes

For dette spillet foregår ikke kun i familien, men på arbeidsplasser, foreninger, på skolene, vennegjengen… kort sagt alle sosiale møtesteder og grupper hvor mennesker er i interaksjon, også online.

Hovednøkkelen til å bryte rollen og mønstrene

Dramatrekanten - Familie på restaurant

Å være Anklager, Redder eller Offer = å være uansvarlig. Hovednøkkelen til å bryte rollen(e) og mønstrene ligger derfor i at man velger å ta ansvar.
Å ta ansvar er for mange mennesker forbundet med en følelse av noe tungt og vanskelig. Realiteten er at det er tyngre å la være.

Ta sats når du har overskudd og «guts» til å bryte spillet. Vær forberedt på mottrekk. For de andre spillerne «trenger deg i din rolle», for at spillet kan fortsette.

Som nevnt er barn med i spillet, de lærer av sine foreldre, søsken, lekekamerater osv. Men hvis du som forelder tidlig ser rollen og hvordan den brukes av ditt barn, så har du mulighet til å stoppe eller begrense at mønsteret setter seg så dypt. 

Dramatrekanten - Mønstrene fester seg

Å ta ansvar - Steg for steg

Innføring av «Steg for Steg» i barnehage og skole kan sees som grep som forebygger at rollene i dramatrekanten blir forsterket. Mange vil derfor kunne paralleller til «Steg for steg», som barn lærer, i punktene under.

Det å ta ansvar innebærer:
- å vise følelser (glede, sorg, sinne…)
- å uttale sine forventninger
- å stille krav
- å sette grenser

Samtlige av punktene over er med til å forebygge og bryte at spillet får utvikle seg. For å vite hvilke tiltak du eller dine barn trenger å øve på, så kan du start med å observere og reflektere. Du vil så kunne oppdager spillets gang og hvilke roller du og andre familiemedlemmer går inn i. Derfra er det å ta det steg for steg.

Dagens familiequiz

Det å ikke vise følelser er en del av spillet. Det er derfor ikke uvanlig at dramatrekanten starter med utgangspunkt i det og «dagens familiequiz» er i gang.

Dramatrekanten - Familequiz. Jente ikke vise følelser

Det er en veldig effektivt måte å starte spillet og få rollene hurtig besatt i Dramatrekanten.

Mor: «Hva er det med deg, du er så stille?»
Helene: «Ingen ting»
Mor: «Men, noe må det være»
Helen: «Åhhh, ti stille ikke mas»

Henrik (lille bror): «Hvorfor gikk Helen på rommet? Er hun sur?»
Mor: «Jeg vet ikke, kanskje hun…».
Far: «Det er garantert… sin skyld»
Mor: «Jeg går uansett opp og ser til henne»
Henrik: «Jammen, vi skulle jo…» 
Far: "Ikke mas, Henrik". (Henrik går sur og skuffet til rommet sitt).

En bedre quiz du kanskje kan ta for deg selv er:
Hvilke behov forsøker deltakerne å få fylt på når dramatrekanten utspiller seg?

Vær oppmerksom på at en årsak kan ha mange strategier.
F.eks. kan en med lav selvtillit og/eller selvfølelse ta i bruk alle rollene: 
- Anklager-rollen som faren i eks. over (for å hevde seg) 
- Redderrollen (få skryt, anerkjennelse...) "Nå var du snill".
- Offerollen (få omsorg, kjærlighet...)

Barn (og voksne) med sterk selvfølelse og selvtillit vil være mindre tilbøyelig til å bli dratt inn i spillet. De sier ifra, setter grenser og høster dermed en større respekt, «han/hun piller man ikke på nesen».

Tenker du at det vil være en god idè å gjøre noe med å bryte mønstrene i "hverdagens rollespill" i din familie og ditt barn står sterkere rustet til barnehage, skole, venner…?
Kan ditt barn trenge å fylle på og styrke sin selvtillit og få bedre selvfølelse?

Historier som virker

Historier som virker - Skapt for å styrke selvfølelsen og selvtilliten

"Historier som virker" er laget for barn 3-7 år og 8-12 år med formål å styrke barn og unges selvfølelse og selvtillit, i tillegg til å være en god sovehjelp.

Kan det være et godt forebyggende og preventivt verktøy for ditt barn? Å gi ditt barn styrke til stå i seg selv så det er mindre tilbøyelig til å gå inn i dramatrekantens 3 roller? I så fall, «Historier som virker» kan lastes ned med en gang eller lyttes til online umiddelbart på "Min side".

Du kan lese mer om "Historier som virker" under denne artikkelen.

Start allerede i dag med å observere deg selv, din partner, dine barn og avdekk mønstrene. Det gjør det lettere å sette inn tiltak som kan demme opp og bryte spillet og dermed unngå at mønstrene gjentar seg, dag etter dag, år etter år, gjennom hele livet.

Glad barn og voksne

Lykke til med å bryte mønstre og skape en bedre hverdag for hele familien.

Du kan melde deg på vært nyhetsbrev og like vår FB side, så du får med deg del 2 av «Dramatrekanten – hverdagens rollespill» hvor vi vil se nærmere på mekanismer og hva som gjør at Dramatrekantens roller får grobunn og utvikler seg. Det vil kunne gi deg ytterligere verktøy og innsikt til å kunne forebygge.

Hvorfor? Fordi vi elsker våre barn!

("Dramatrekanten" springer ut fra Eric Byrne`s bestselgerbok "Games we play", 1964)

21 Produkter

 1. Sov Søtt

  Sov Søtt

  Sovehjelp til de mindre barn på ½-2½ år

  "Sov søtt" er en bok med sovehjelp til de aller minste. Boken inneholder en rekke søte og nusselige bilder av sovende dyr med deres lille unge. Til hvert bilde følger et forslag til en tekst, som du som forelder kan lese høyt for ditt barn ved sengetid.

  Det er ikke nødvendig at barnet forstår teksten, men når den leses stille og rolig opp etter den medfølgende instruksjonen, vil den monotone opplesning, det rolige tempo og evt. den medfølgende musikken langsomt lulle ditt barn i søvn.

  EXTRA Introduksjonstilbud t.o.m. 11.1.21 (før 128,-) NÅ kun 1 KRONE

   
  Les mer
  Fra
  NOK. 128,00
 2. 50% off
  De Bøllete Trollene 1 + 2

  De Bøllete Trollene 1 + 2

  Er du lei av å skjelle ut??

  Er det riktig at "Karius og Baktus" kan få barn til at forstå, at det er viktig å børste tennene?

  Kan man på samme måte få barn til at forstå, at de ikke skal vippe på stolen, skal rydde opp efter seg , ikke være så kresne osv.

  Svaret er ja. Og det er akkurat det som historiene om «De Bøllete Trollene» kan brukes til.
  De foreldre som testet historiene var begeistret: DET VIRKER!

  «De Bøllete Trollene - Bølles Bølleboller» har samme formål som den første boken, men Bølles Bølleboller har i tillegg fokus på å få barna til å slutte med å banne.
   
  Er kun tilgjengelig som nedlastning, stømming + e-bok.

  Stor introduksjonsrabatt
  Les mer
  Fra
  Old Price: NOK. 296,00 NOK. 148,00
 3. Glede - Energi - Selvfølelse (12 - 18 år)

  Glede - Energi - Selvfølelse (12 - 18 år)

  Tenåringer har mange utfordringer. Denne dobbel CD/mp3 er en god hjelp når puberteten banker på. Alle tenåringer har glede av den. Som et stort pluss, så har den avspenningsøvelser, noe som forebygger stress i en tid med mer og mer prestasjonskrav for de unge. 
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 278,00

 4. Du kan - Du tør - Du vil

  Du kan - Du tør - Du vil

  NYHET!

  Styrk Selvfølelse og selvtillit.

  Ekstra virkninger: Skap mot. Forebygg angst. Lær å akseptere egne og andres feil. Skap glede, positivitet og handlekraft.

  Dette er et av de beste produkter til denne aldersgruppe. Fald i søvn til tiden. Både som dag- og godnattversjoner i ett produkt.

  Er bare tilgjengelig som nedlastinger

  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 388,00

 5. Du er super god (8 - 12 år)

  Du er super god (8 - 12 år)

  Fire Cd'er i en pakke. Økt selvfølelse og selvtillit.

  Ekstra virkninger: Skab mot. Forebygg mobbing, stopp sjalusi, skap glede og trivsel.

  I et Harry Potter lignende trollmannsunivers på planeten Saturn, er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene. 

  Les mer
  Fra
  NOK. 378,00
 6. Du er alle tiders

  Du er alle tiders

  NYHET!

  Selvverd, selvtillit og/eller sovehjelp. Både som dag- og godnattversjon i et produkt.
  Ekstra virkninger: Motvirker trass. Motvirker angst ved sengetid. Aksept av andres og egne feil.
  I nuslingetreet er ditt barn hovedpersonen i disse herlige historiene ...

  Er bare tilgjengelig som nedlastinger.

  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 388,00

 7. Du er toppen (3 - 7 år)

  Du er toppen (3 - 7 år)

  Styrk selvfølelse og selvtillit med noen herlige historier til ditt barn. I nuslingetreet er ditt barn hovedpersonen i disse nye historiene.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 468,00

 8. "Dine Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  "Dine Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Alle historiene er innspilt både i dag- og godnattversjon. Godnatthistoriene har innbygd soverhjelp.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 598,00

  Til NOK. 728,00

 9. "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  "Ditt Glade Barn" - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Skap selvtillit og styrk selvfølelsen. Historier til bruk om dagen og godnatthistorier med innbygd sovehjelp.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 598,00

  Til NOK. 728,00

 10. Glade Barn - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Glade Barn - Rabattpakke (3 - 7 år) og (8 - 12 år)

  Farvel til: Konflikter, sårbarhet, angst, aggressjon, søsken-sjalusi, stressende morninger, leggetids problemer, hyperaktivitet, mobbing .....
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 458,00

 11. Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Selvfølelse rabattpakke (3 - 7) og (8 - 12 år)

  Skap selvfølelse og glede for hele din familie. Ekstra selvfølelse til dine barn ...
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 468,00

 12. Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Selvtillit og Selvfølelse - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 468,00

 13. "Du er helt unik" - Rabattpakke (8 - 12 år)

  "Du er helt unik" - Rabattpakke (8 - 12 år)

  Skap selvtillit, og styrk selvfølelsen. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier. Godnatthistoriene har innbygd sovehjelp
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 468,00

 14. "Selvfølelse og Selvtillit" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  "Selvfølelse og Selvtillit" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Ditt barn opplever det som historier, men det er faktisk mentaltrening, som styrker selvfølelsen og troen på seg selv. Grunnlaget for en sunn barndom.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 458,00

 15. "Du er god nok" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  "Du er god nok" - Rabattpakke (3 - 7 år)

  Deilige fantasireiser skaper god nattesøvn og mer selvfølelse til barnet ditt. Det er både historier til bruk om dagen og godnatt historier... Gratis: "Alle liker meg" med Nissene.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 378,00

  Til NOK. 468,00

 16. Du er helt perfekt (8 - 12 år)

  Du er helt perfekt (8 - 12 år)

  Dobbelt CD/mp3 filer. Hvis ditt barn ikke vil gå i seng om kvelden er dette en virkelig god mulighet. Barn ber rett og slett om å få komme i seng for å høre den. Dobbel CD/mp3.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 298,00

 17. Du er helt unik (8 - 12 år)

  Du er helt unik (8 - 12 år)

  "Du er helt unik" er til barn fra ca. 8 til 12 år. Slik som barnet opplever det, så er dette to gode og spennende historier, og barnet er selv hovedpersonen. I virkeligheten er det mentaltrening.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 298,00

 18. Du kan (8 - 12 år)

  Du kan (8 - 12 år)

  "Du kan" skaper selvfølelse og selvtillit, glede, indre ro og trivsel til barnet ditt.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 298,00

 19. Du er vidunderlig (3 -7 år)

  Du er vidunderlig (3 -7 år)

  Godnatt mitt barn og sov søtt. Så er det slutt med lange og slitsomme leggesituasjoner. Ekstra pluss: Ditt barn styrker sin selvfølelse mens det sover. Dobbel CD/mp3.
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 278,00

 20. Du er noe helt spesielt (3 - 7 år)

  Du er noe helt spesielt (3 - 7 år)

  "Du er noe helt spesielt" er i likhet med "Du er god nok" fortellinger for barn fra 3 til 7 år. Barnepsykolog anbefaler det som mindfullness til barn. Til å styrke selvfølelse og selvtillit til ditt barn. Den ene historien er samtidig fortalt som en godnatt historie
  Les mer
  Fra

  Fra NOK. 228,00

  Til NOK. 298,00

 21. Du er god nok (3 - 7 år)

  Du er god nok (3 - 7 år)

  Løs barns søvnproblemer og skap bedre selvfølelse mens de sover. Legg barnet ditt til å sove, rolig og trygt. Sett på godnattversjonen til en av historiene. Etter litt avspenning går historien i gang og barnet koser seg, samtidig som barnets selvtillit og selvfølelse styrkes. Godnatthistoriene har innebygd sovehjelp
  Les mer
  Fra
  NOK. 228,00

21 Produkter